Hjernerystelse skal registreres hurtigt
Det er vigtigt, at din læge, akutklinikken eller skadestuen skriver i din journal, at du har hjernerystelse eller der er mistanke om hjernerystelse.
Det er helt afgørende for dit videre forløb i forbindelse med sygemelding, eventuelt jobafklaring og senere udbetaling af forsikring, at der står i din journal, at du har tydelige tegn på hjernerystelse. Eller der er mistanke om hjernerystelse.
Hvis der er en modpart f.eks. ved en trafikulykke eller vold, er det vigtigt, at du får navn og adresse på modparten, og at politiet modtager en anmeldelse inden for 72 timer.
Skadestuen
Vælter du på din cykel og kommer til skade med hovedet og bliver kørt på hospitalet direkte fra ulykkesstedet, vil lægen på modtagelsen helt automatisk undersøge dig for hjernerystelse. Og resultatet af undersøgelsen vil fremgå af din journal.
Hvis der ikke er synlige skader på dit hoved, kan der ske misforståelser. Specielt, hvis andre skader tager fokus fra en eventuel hjernerystelse. Det kan være skader på arme og ben. Derfor er det vigtigt at du fortæller, at du har slået hovedet.

Kontakt akuttelefonen, hvis du har mistanke om hjernerystelse
Kristina blev misforstået
Kristina oplevede efter en cykelulykke, at hendes skade først senere bliver registreret som hjernerystelse. Hun er selv i stand til at gå hjem efter ulykken. Selvom hun har været kortvarigt bevidstløs. Senere på aftenen får hun hovedpine og synsforstyrrelser og henvender sig til 1813, hvor lægen har fokus på skader på Kristinas arme og ben.
Derfor kommer der ikke til at stå direkte, at der er mistanke om hjernerystelse. Det er på trods af, at Kristina gentagne gange fortæller, at hun har hovedpine, er svimmel og har synsforstyrrelser.
Kristina har siden haft svære senfølger og har haft meget vanskeligt ved at overbevise forsikringsselskabet om, at hjernerystelsen stammer fra cykelstyrtet. Og alle disse vanskeligheder kan føres tilbage til den uklare registrering af hendes skader i forbindelse med besøget på skadestuen.
Kristina fortæller: ”Jeg havde min kæreste med på skadestuen og han bevidner, at jeg gentagne gange fortæller, at jeg har synsforstyrrelser og har hovedpine. Men det bliver ikke registreret korrekt og journalen viser sig desuden at være fejlbehæftet.
Kristina fortæller, at det er vigtigt at man tjekker sin journal!
”Havde jeg set min journal dagen efter, kunne jeg have reageret på fejlene og måske fået fat i lægen og på den måde fået korrigeret journalen. Jeg så først min journal 1 år senere – fordi skadevolders forsikring havde indhentet den, og sendte den til mig. Og nu rejste forsikringsselskabet tvivl om anmeldelsen af ulykken, fordi den ikke stemte overens med skadestuejournalen.”
Den manglende præcise registrering af skaderne efter ulykken betyder, at forsikringsselskabet ikke mener, at hjernerystelsen er sket ved cykelulykken.
Hvorfor skal en hovedskade meldes til politiet?
Hvis hovedskaden er sket ved en trafikulykke, arbejdsulykke eller ved vold, skal det meldes til politiet. Og hvis der er vidner skal de registreres. Der er desværre eksempler på, at vidner er forsvundet, eller den skadesramte ikke har fået navn og adresse på vidner. Derfor kan det senere blive vanskeligt at bevise, at en hændelse har fundet sted.
Det har betydning for sygemelding, erstatningskrav og godkendelse af udbetaling af forsikringssum.
Hør Maries historie om hjernerystelse og håndtering af senfølger i det daglige.
Projektet er støttet af Rådet for Offerfonden