National Klinisk Retningslinje for hjernerystelse
I 2021 anbefaler Dansk Center for Hjernerystelse en række retningslinjer for, i forbindelse med behandling af hjernerystelse. Retningslinjerne kaldes for National Klinisk Retningslinje for hjernerystelse. Årsagen er, at centeret har erfaret, at mange mennesker med senfølger efter hjernerystelse ikke får tilstrækkelig behandling, eller behandlingen bliver igangsat meget sent. – Eller der er stor variation i hvad patienter med senfølger bliver tilbudt, afhængig af, hvilken kommune man bor i.

Behandling efter hjernerystelse skal helst foregå efter anbefalingerne i National Klinisk retningslinje for hjernerystelse.
Anbefalingerne i den National Klinisk Retningslinje for behandling af hjernerystelse er følgende:
- Systematiseret information og rådgivning (Information skriftlig eller mundtlig om hjernerystelse af en professionel)
- Gradueret fysisk træning (Individuel eller gruppebaseret struktureret træning)
- Vestibulær træning (ved f.eks. svimmelhed og manglende balance)
- Manuel behandling af nakke og ryg (specielt relevant for personer med nakkesmerter)
- Optometrisk samsynstræning (Ved visuelle symptomer)
- Psykologisk behandling (Ændring af adfærd og tankemønstre)
- Tværfaglig koordineret rehabiliterende indsats (Samarbejde mellem mindst to faggrupper om patientens rehabilitering.)
Væsentlige generelle anbefalinger fra arbejdsgruppen
- Hjernerystelse er en tilstand med forskelligartede konsekvenser for den enkelte. Størstedelen oplever hurtig og spontan bedring.
- Relevant information og rådgivning tidligt i forløbet kan være gavnlig for alle. En betydelig andel af personer med hjernerystelse oplever længerevarende symptomer. Disse personer kan have behov for træning og rehabilitering.
- Der skal være øget fokus på flerfaglig udredning tidligt i forløbet, hvis patienten ikke oplever spontan bedring inden for det almindeligt forventede tidsrum.
- Patienter med kun få symptomer kan behandles med enkeltstående indsatser, men patienter med en høj symptombyrde kan have gavn af en tværfaglig rehabiliterende indsats.
- Det er væsentligt at medtænke helhedsperspektivet i behandling af personer med længerevarende symptomer efter hjernerystelse både ved enkeltstående og tværfaglige indsatser, da bedringsprocessen afspejler en gensidig påvirkning mellem biologiske, psykologiske og sociale faktorer.
Se mere her.
Projektet er støttet af Rådet for Offerfonden