Jobcenteret
Mange oplever kontakten til jobcenteret konfliktfyldt. Jobcenteret er forpligtet til at kontakte dig under din sygemelding med forskellige spørgsmål og krav. Mange føler det konfliktfyldt, fordi man er syg, sårbar og bekymret. Og ofte vil man som patient helst være i fred.
Jobcenterets ofte insisterende henvendelser kan virke provokerende. Husk, at jobcenteret er etableret under et politisk flertal, hvor målet er, at så mange som mulig kommer i arbejde. Også efter langvarig sygdom. Helst 37 timer om ugen. Og så få som muligt skal modtage overførselsindkomst. Det kan hverken du eller jobcenteret lave om på.
Sådan er reglerne og det skal du gøre
Så hurtigt som muligt efter hændelsen, skal du gå til din egen læge og bede om en sygemelding/lægeerklæring, som du afleverer/videresender til din arbejdsgiver.
Hvis din hjernerystelse har et normalt forløb, vil du være tilbage på arbejdet efter 3-8 ugers sygdom. Undervejs har din arbejdsgiver ret til at indkalde dig til en sygesamtale og din læge skal forsyne dig med aktuelle lægeerklæringer, der dækker din sygeperiode. Det vil ofte være tale om flere på hinanden følgende lægeerklæringer.

Jobcenteret kontakter dig efter få uger.
Bliver du i forbindelse med hændelsen indlagt, bliver du automatisk sygemeldt, men du skal stadig kontakte din arbejdsgiver. Men så snart du udskrives skal du besøge din læge, som skal vurdere din tilstand for at afgøre, hvornår du kan vende tilbage til dit arbejde.
Efter 8 ugers sygdom.
På datoen og 8 uger frem, fra din første sygemelding vil jobcenteret skrive til dig på e-boks eller ringe til dig og indkalde dig til et møde. Jobcenteret har ret og pligt til at kontakte dig omkring dette tidspunkt.
Jobcenteret vil bede dig om en frisk lægeattest, hvis du skal fortsætte din sygemelding og jobcenteret vil indkalde dig hver 4. uge til møder, hvor det skal afklares, hvilken hjælp du skal have for at komme tilbage til arbejde.
Og du kan roligt regne med at jobcenteret vil foreslå forskellige løsninger undervejs og kræve af dig, at du afprøver, hvad jobcenteret foreslår.
Den bedste strategi er at acceptere jobcenterets krav, og huske på, at jobcenteret gør hvad de kan for at sikre, at du kommer tilbage til en normal hverdag med arbejde.
I hele perioden, fra den første sygemelding, vil du modtage sygedagpenge. I første omgang op til 22 uger, svarerende til 5 måneder.
Jobafklaring efter 5 måneders sygdom
Hvis du er syg mere end 5 måneder, skal jobcenteret afgøre om du kan fortsætte med at få sygedagpenge. Hvis du stadig er plaget af alvorlige symptomer og din læge fortsætter med at argumentere for din sygemelding, kan du få sygedagpenge op til 22 måneder i alt. Jobcenteret vil, efter 5 måneder, presse på i forhold til at få dig jobafklaret.
Jobcenteret vil sætte dig i arbejde, så vidt det er muligt, inden for dit fag. Og sammen med jobcenteret vil man vurdere, hvor mange timer om ugen du kan arbejde. Jobcenteret vil kræve, at du søger arbejde eller tager imod det arbejde de anbefaler efter et jobafklarlingsforløb.
Hvis det efter jobafklaringen står klart, at du ikke kan komme tilbage på fuld tid, kan du komme i rehabiliteringsforløb/udviklingspraktik på en virksomhed, hvor man ser hvor mange timers arbejde du kan overkomme om ugen.
Måske tilbage til dit gamle arbejde på nedsat tid.
Hvis du ikke er blevet afskediget under din relativ lange sygemelding, vil din arbejdsgiver, specielt hvis det er en større virksomhed, indrette din nye arbejdssituation på måske 15, 20 eller 30 timers ugentligt arbejde. Afhængigt af, hvad jobafklaringsforløbet har vist. Hvis du skal over i et fleksjob, kan antallet af timer blive langt mindre.
Hvis du er blevet fyret efter 120 dages sygdom
Og du sammen med jobcenteret er blevet godkendt til f.eks. 20 timers arbejde, skal du på lige fod med andre jobsøgende søge job, hvor du skal afsende 2 ansøgninger om ugen. Lykkes det ikke for dig at få job ved selv at søge, skal du acceptere det job som jobcenteret kan skaffe dig.
Under ressourceforløbet, altså mens du bliver jobafklaret, modtager du ikke sygedagpenge men ressourceforløbsydelse, som i januar 2024 var på kr. 16.972 kr.pr. måned.
Se tal på ressourceforløbsydelse her.
Hvis du ikke kan arbejde
Hvis du ikke kan arbejde og du ikke har nået din pensionsalder, kan du få førtidspension. Pensionen er i øjeblikket kr. 17.938 pr måned, hvis du er gift og kr. 21.103 pr. måned, hvis du er enlig
Hvis du ikke har nået pensionsalderen og du f.eks. har været ude for en ulykke og der er en skyldig modpart, skal vedkommendes forsikringsselskab udbetale erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.
Og du kan få udbetalt erstatning fra din ulykkesforsikring, hvis du har en ulykkesforsikring. Er hændelsen sket på arbejde, er det arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring der skal betale for tabt arbejdsfortjeneste afhængig af méngrad.
Méngrad
Méngradden bliver afgjort af Arbejdsmarkeds erhvervsforsikring og udbetales kun, hvis man opfylder en række kriterier. Og det tager lang tid før afgørelsen falder. I 2025 er prognosen for sagsbehandlingstiden 15-17 måneder i gennemsnit.
Projektet er støttet af Rådet for Offerfonden