Hjernerystelse og forsikring
Erstatning og hjernerystelse hænger sammen. Fordi hjernerystelse ofte er en følge af en hændelse i trafikken, i hjemmet eller på arbejdspladsen. Men der er vigtigt, at du kan bevise, hvordan du har fået din hjernerystelse. Forudsætningen for erstatning er, at du er forsikret, hvis skaden sker i din fritid eller på vej til eller fra arbejde. Har du en ulykkesforsikring. Og du f.eks. falder på din cykel eller bliver udsat for vold, vil ulykkesforsikring ofte udbetale et beløb til dig for svie og smerte. Og senere en større erstatning, hvis du får varige mén.
Sker hændelsen på din arbejdsplads, er du automatisk dækket af virksomhedens arbejdsskadeforsikring, der er lovpligtig. Men også her skal du være opmærksom på en række vigtige forhold, der handler om at bevise hvor og hvordan skaden er opstået.
Din ulykkesforsikring vil dække pludselig opstået skade. Også hvis du bliver udsat for vold. Og her er det vigtigt, at volden bliver anmeldt til politiet umiddelbart i forbindelse med hændelsen. Og inden 72 timer. I det hele taget er det vigtigt, at du så tidligt som muligt i forløbet kan dokumentere, at du har hjernerystelse. Og hvordan hjernerystelsen er opstået. Og gerne i detaljer.
Derfor gå til din egen læge senest 3 dage efter hændelsen og fortæl step by step, hvad der er sket. Og sker hændelsen på dit arbejde, skal du informere din ledelse eller kollegaer, inden du forlader arbejdspladsen. Tillidsmanden eller sikkerhedsrepræsentanten skal vide, hvad der er sket, og du har slået hovedet alvorligt. Du skal helst sørge for at tillidsmanden eller sikkerhedsrepræsentanten er orienteret inden du forlader arbejdspladsen.
Det kan tage lang tid før dit forsikringsselskab beslutter sig for at udbetale erstatning. Derfor er det vigtigt, at du umiddelbart efter hændelsen, kontakter dit forsikringsselskab og anmelder din skade. Ved anmeldelsen, vil du blive bedt om at indsende forskellige dokumenter. Ved en arbejdsskade, skal din arbejdsgiver sikre, at der bliver skrevet en arbejdsskadeindberetning.
Ved arbejdsskade.
Hvis du falder på din arbejdsplads, eller kommer til skade på andre måder på virksomheden eller under udførelse af dit arbejde uden for virksomheden, er det en arbejdsskade. Arbejdsskader behandles efter arbejdsskadesikringsloven.
Det er arbejdsmarkedets Erhvervssikring der vurderer om der er tale om en arbejdsskade. Men det er meget vigtigt at pointere, at det er dig, som skal bevise, at de skader og den hjernerystelse du har fået, stammer fra en hændelse på din arbejdsplads.
Derfor er det vigtigt, at du inden for 3 dage besøger din læge og lægen skriver i journalen, at du har hjernerystelse og eventuelt andre skader. Og de er forårsaget af den hændelse, der er sket på din arbejdsplads. Det er også vigtigt, at du kontakter sikkerhedsrepræsentanten og tillidsmanden og fortæller i detaljer, hvad der er sket.
Har du været alene da skaden er sket, er det vigtigt, at du fortæller nogen på virksomheden, at skaden er sket, inden du forlader virksomheden.
Er der tale om, at du har betjent maskiner, hvor du ikke har været instrueret tilstrækkeligt, skal det noteres i forbindelse med hændelsen. Arbejdsskader kræver også meget dokumentation.

Der kan blive tale om udbetaling efter en hændelse med hjernerystelse
Susanne kom til skade som lærer
Susanne er ansat i 2015 på en almindelig folkeskole, hvor der i et frikvarter opstår et problem med en elev, som låser sig inde i et klasseværelse. Susanne kender den pågældende elev, inden hun låser sig ind i klasselokalet. Hvis hun havde vist, at det var den pågældende, havde hun ikke låst døren op alene.
” Da drengen ser mig, råber han lede luder efter mig. Han tager fat i dørens håndtag på indersiden og knalder døren direkte i hovedet på mig, hvorefter han slår ud efter mig med knytnæve. Jeg når lige at parere, og undgår at han rammer mig i ansigtet. Han kommer selv senere ud af lokalet og går bersærk og smadrer alt omkring sig. Jeg ringer til min leder og fortæller om episoden og følger efter drengen, som er løbet ud på vejen.”
Lederen beder Susanne om at indgive en arbejdsskadeindberetning. Og da der er tale om trusler om vold, bliver hændelsen anmeldt til politiet inden 72 timer. Susanne kontakter også sikkerhedsrepræsentant og tillidsmand, og senere samme dag falder Susanne sammen ved middagsbordet og bliver kørt på skadestuen, hvor lægen tilser hende og skriver i journalen, at der er tale om en alvorlig hjernerystelse. Derfor har der ikke siden været tvivl om hændelsesforløbet, og at Susanne har pådraget sig hjernerystelse ved at få en dør i hovedet.
Modpart
Er der en modpart, som er skyldig eller ansvarlig for din hjernerystelse? Det kan være i trafikken, eller på jobbet, hvor det oftest vil være arbejdsgiveren ansvar. I den situation, vil det være modpartens forsikringsselskab der afslutningsvis skal betale erstatningen. Derfor er det vigtigt umiddelbart efter hændelsen, at du har navne på f.eks. vidner der har overværet hændelsen. Det kan være svært at overholde, hvis man ligger på asfalten, eller ikke kan huske noget om hændelsen, hvilket ikke er ualmindeligt ved hjernerystelse. Har politiet optaget rapport på stedet, vil de efter al sandsynlighed have søgt efter vidner.
Desværre er der eksempler på, at folk går hjem direkte fra hændelsen, og har svært ved at huske hvem der var til stede ved hændelsen. Det gør det vanskeligt senere at få udbetalt en erstatning, fordi det kan være næsten umuligt at bevise, at hjernerystelsen er opstået ved en bestemt hændelse. Det skal pointeres, at man godt kan få udbetalt erstatning, selv om modparten ikke er identificeret.
Forskellige grunde til udbetaling.
Når du får hjernerystelse, er der en række forskellige forhold der afgør om du får udbetalt erstatning og hvad forsikringen dækker. Forsikringsselskaber er forskellige, og forsikringspolicer kan være meget forskellige afhængig af selskab, og hvad man betaler for forsikringen.
Men følgende forhold kan give anledning til udbetaling af erstatning:
- Helbredsudgifter
- Tabt arbejdsfortjeneste
- Svie og smerte
- Varigt mén
- Nedsat erhvervsevne
- Dækning af advokatomkostninger
Men det er vigtigt, at du har dokumentation om hændelsen og at du har symptomer på hjernerystelse eller er diagnosticereret af din læge med hjernerystelse. Du skal opsøge din læge senest 3 dage efter hændelsen.
Det er vigtigt, at du kontakter din læge, fordi journalen fra skadestuen kan være mangelfuld. Det er vigtigt, at din læge skriver ind i journalen, at du har hjernerystelse og andre skader, som kan være opstået ved hændelsen. Journalen fra skadestuen eller din læge er dit bevis på, at du er kommet til skade og har fået hjernerystelse.
Projektet er støttet af Rådet for Offerfonden