Etablering af gruppeforløb
Projektet, Brugergenereret hjælp til ofre for hjernerystelse, støttet af Rådet for Offerfonden, blev gennemført i 2022. 25 personer med senfølger efter hjernerystelse deltog i en række gruppemøder. Projektet viste, at der er gevinster forbundet med gruppeforløb.
Projektet gennemførte 30 gruppemøder fordelt på 5 grupper i foråret 2022. Gruppemøderne havde en gennemsnitlig varighed på ca. 1 time og 45 minutter og møderne blev afholdt hver anden uge. Møderne blev afholdt i det sammen lokale på Center for Hjerneskade på Amager. A.h.t. deltagerne var der lagt pauser ind hver halve time.
De allerfleste deltagere oplevede for første gang at være sammen med ligestillede og være fælles om at dele erfaringer om PCS. (Postcommotionelt syndrom). Evalueringerne viser, at det fik deltagerne rigtig meget ud af.
Deltagerne brugte tid på at diskutere f.eks. ændring af identitet, mødet med sagsbehandlere i arbejdsløshedskasser, fagforeninger og forsikringsselskaber.
Det var bl.a. under følgende temaer:
- Anmeldelse af hændelse til politi, læge, arbejdsplads, arbejdsløshedskasse, fagforening og forsikringsselskab. (Så hurtigt som muligt)
- Mødet med praktiserende læge, neurolog, fysioterapeut, optometrister og alternative behandlere. Hvad betaler det offentlige, hvad skal man selv betale? Hvordan søger man om støtte til behandlingen?
- Sygemeldinger, korte og længerevarende. (Mødet og håndteringen af sagsbehandlere.)
- Afskedigelse, ressourceforløb og kommunal sagsbehandling. (Rettigheder og National Klinisk Retningslinje for hjernerystelse):
- Håndtering af vrede og ny identitet. (Psykoterapeuten og forfatteren Loa Opstrup afholdt 2 Webinarer.)
- Mulighederne for flexjob. Rettigheder og håndtering af et fleksjobs forløb.
- Tab af familiestatus. Dialogen med familien, og de nærmeste.
- Håndtering af sociale arrangementer i forhold til energiforvaltning og pauser.
- Energiforvaltning, søvn og motion. Hvad kunne deltagerne anbefale.

Det er godt at diskutere senfølger i grupper
Sådan etablerer du et gruppeforløb.
Projektet viser tydeligt, at der mange gevinster forbundet med gruppeforløb. Projektet gennemførte 30 gruppemøder fordelt på 5 grupper i foråret 2022. Gruppemøderne havde en gennemsnitlig varighed på ca. 1 time og 45 minutter og møderne blev afholdt hver anden uge. Møderne blev afholdt i det sammen lokale på Center for Hjerneskade på Amager.A.h.t. deltagerne var der lagt pauser ind hver halve time.
Find f.eks. ligestillede på Facebook, igennem hjernerystelsesforeningen eller via netværk. Det er en rigtig god idé at melde sig ind i hjernerystelsesforeningen. Det koster kr. 200 om året.
Her får du adgang til en masse viden om at have senfølger efter hjernerystelse. Desuden har foreningen adgang til sociale medier og kan hjælpe dig på vej, hvis du vil igangsætte et gruppeforløb.
Tænk over, om deltagerne skal have nogenlunde samme alder, eller måske være udfordret inden for bestemte områder.
Erfaringerne viser, at det er meget forskelligt, hvor meget deltagere i en gruppe orker at mødes. Og det er meget forskelligt hvilke gevinster der er ved forskellige gruppeforløb.
Projektets grupper mødtes 1-2 timer hver anden uge, i alt 6 gange. Og der var flere deltagere, som ikke kunne gennemføre forløbet. Så vær tilfreds med lidt.
Før I søger deltagere til gruppen, vil det være fint at overveje, hvad formålet er med gruppe der beskæftiger sig med senfølger efter hjernerystelse.
- Skal I bare mødes og udveksle erfaringer.
- Skal I være mere konkrete og arbejde med yoga, energiforvaltning eller meditation
- Skal I hjælpe hinanden ift. sagsbehandling i fagforening eller kommune
- Skal det være en gruppe, hvor man undersøger mulighederne for erstatning, fleksjob eller nedsat arbejdstid.
- Vi I arbejde med dybereliggende ting, som f.eks. vredeshåndtering eller håndtering af ny identitet.
- Eller måske en blanding af det hele. Vær meget opmærksom på, at mange deltagere er udfordret af hovedpine, hjerneskadetræthed eller manglende koncentration. Derfor skal programmet fra gang til gang være meget overskueligt. Læg forsigtigt ud!
Etablering af en gruppe, step by step.
- Overvej om gruppen skal mødes fysisk eller online
- Find ud, hvor mange deltagere der skal være. 3-5 deltagere er nok det ideelle.
- Find eventuelt en anden person, som måske har hjernerystelse og diskuter gruppens formål og indhold
- Overvej omhyggeligt, hvad gruppens arbejde skal handle om.
- Find ud af hvor tit gruppen skal mødes.
- Forfat et facebookopslag og søg facebooksider, hvor man diskuterer hjernerystelse. Søg eventuelt deltagerne her.
- Overvej at søge deltagere i regionale facebookgrupper, især hvis I vil mødes fysisk.
- Første gang I mødes, er det vigtigt at I kort diskuterer, hvordan mødet skal forløbe. Skal der f.eks. være en mødeleder/ordstyrer? Skal der tages referat?
- Hvis I vil mødes et neutralt sted, er det muligt at ringe til kommunen, der ofte vil have ejendomme, hvor mødelokaler stilles til borgernes rådighed. Hvis I vælger at mødes online er det god idé at bruge Zoom eller Teams. De to platforme kender de fleste.
Go fornøjelse.
Projektet er støttet af Rådet for Offerfonden